onsdag 26. september 2012

Kommentarartikkel til filmen "En helt vanlig dag på jobben"


Uetisk presseetikk

I filmen En helt vanlig dag på jobben, som hadde premiere i 2010, følger vi den unge journalisten Håvard Melnæs som reporter i Se og hør hvor han har hovedansvar for å skrive om kronprinsen og hans nye kjæreste, Mette-Marit. Vi ser hvordan ukebladet Se og hør tøyer mange av reglene i Vær varsom plakaten til det ytterste.

Jeg mener at redaksjonen i filmen bryter mange av de etiske normene for pressen i Vær varsom plakaten. I mange av scenene i filmen ser vi at ulike kilder ringer til Se og Hør og forteller ting kun fra fantasien for å tjene penger. Se og Hør kontrollerer ikke at opplysningene de mottar er korrekte, og bryter derfor punkt 3.2 i Vær Varsom plakaten. De bryter også en rekke andre regler i Vær Varsom plakater som bl.a. at overskrifter ikke skal gå lenger enn det er dekning for i stoffet, de bruker skjult kamera, som egentlig kun skal brukes i unntakstilfeller, viser ikke respekt for menneskenes privatliv og ingen av de feilaktige opplysningene de trykker, blir rettet eller beklaget.

På en annen side vet jeg ikke om reglene jeg mener de har brutt, var regler da Melnæs jobbet som reporter i Se og Hør. Likevel mener jeg at mye av det vi ser ukebladet gjør i filmen, er uetisk presseetikk, om det var regler i Vær Varsom plakaten den gang eller ikke.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar